ŽENSKI MOŽGANI

Branje za 3 min.

Ponovno ugotavljamo, da možgani niso nič drugega, kot nadarjen stroj za učenje. Nič v njih ni popolnoma nesprejemljivo. Proti svoji naravi se namreč borimo, v trenutku, ko zanikamo vpliv biologije na možgane.

Možgani  žensk in moških niso enaki. Tako moški kot ženske imajo popolnoma enako število možganskih celic. Pri ženskah so bolj zgoščene, zato so možgani moških za 9% večji.  Globlje možganske razlike nam pokažejo, zakaj so ženske ženske in moški moški.  Možganska operacija sistema žensk in moških sta večinoma sicer združljiva in enako zmogljiva, v obeh sistemih se izvajajo  vse kognitivne funkcije, vendar enake cilje in naloge uresničujeta z uporabo različnih krogotokov.

ŽENSKI MOŽGANI so v resnici natančno uglašen vrhunski instrument

Ženski možgani, so sestavljeni iz:

  • Prednje cirkularne skorje, prefrontalne skorje, insule – središča za intuicijo. (Ta je pri ženskah večja in dejavnejša, kot pri moških.
  • Hipotalamus, ki skrbi za hormonsko simfonijo in je pri ženskah aktiviran že zgodaj v življenju. Hormoni lahko določajo, kaj bi radi počeli možgani.  Pomagajo usmerjati vzgojno in družabno življenje.  Hormoni vplivajo na naše razpoloženje, na klepetavost, spogledljivost, zaskrbljenost in tekmovalnost ter obzirnost.)
  • Amigdale, nagonsko jedro, ki je pri ženskah manjše.
  • Hipofize, ki pomaga vključiti materinske možgane. In hipokampusa.

Dejstva:

– Ko ženske možgane preplavi estrogen, se začnejo deklice intenzivno ukvarjati s svojimi čustvi in komunikacijo. Ure in ure se pogovarjajo po telefonu. V mestu se dobivajo s prijateljicami. Dekleta začnejo izgubljati zanimanje za dejavnosti, ki zahtevajo delo v samoti. Hormoni namreč ženske dobesedno silijo v povezovanje in komunikacijo.

– Ko pa možgane fantov preplavi testosteron, začnejo fantje manj komunicirati in postanejo obsedeni z doseganjem rezultatov v igrah. Fantje se brez težav umikajo v sobo in sedijo dolge ure za računalnikom.

–  V možganskih središčih za govor in sluh imajo ženske za 11 odstotkov več nevronom, kot moški.

– Središče za čustva in shranjevanje spominov, ki mu rečemo hipokampus, je v ženskih možganih večje, kot je večje tudi vezje za govor in opazovanje čustev pri drugih. Ženske v povprečju bolje izražajo svoja čustva in si bolje zapomnijo podrobnosti čustvenih dogodkov.  In zdaj veste,

Zakaj npr.: se ženske do potankosti spominjajo prvega zmenka, prvega prepira. Struktura in kemija možganov so krivi, da se moški komajda zavedajo, da se je to zgodilo.

Zakaj pa npr.: hormoni ženske kakšen dan tako vznemirijo, da ne morejo delati, ali se s komer koli pogovarjati. Morda planejo v jok, ali pa bi koga zmlele v prah. To so ženske. Imajo trenutke, ko sprememba v dotoku hormonov v možgane povzročijo, da vidijo prihodnost črno in morda celo sovražijo življenje, svoje življenje. Hudo. To je PMS (predmenstrualni sindrom), še sreča, da ga doživlja le nekaj odstotkov žensk.

Ta dejstva sem izbrala za Vas dragi bralci, po prebrani knjigi. Za vse, ki Vas ta tematika zanima en nasvet: Preberite jo sami. V pričujoči knjigi  je avtorica navedla ogromno literature.

Vir.: Louann Brizendine; Ženski možgani