Vaja: BESEDA V BESEDI

Umska poigraVanja z BesedoVanja:           

VAJA: Beseda v besedi

V besedah z očmi poišči besedo, ki jo iščemo. Ta je zapisana v vrstici, pred naštetimi besedami. Skoncetriraj se, usmeri svoj pogled in začni. Vaja je dobra za koncentracijo in za oči, utrjuje očesne mišice. Le te uporabimo, ko zaostrimo pogled.  Ko boste to vajo osvojili, boste hitro sestavili pare besed. Zapišite si jih, potrebovali jih boste, ko boste sestavljali svojo besedno igro.

Za primer vaje Beseda v besedi sem pripravila:

poigraVanja z ženskimi imeni; poigraVanja z moškimi imeni; poigraVanja s tujimi besedami; poigraVanja z imeni mest; poigraVanja z deli telesa; razno: iz glasbe, kemije, življenja. …

Po teh vajah, bo oko bolj pozorno na izbrane besede in jih boste tudi v drugih besedilih prej zasledili. Za uspeh je pomembno, da smo vešči iskanja informacij. Prav tako je vaja dobra zato, da se naučimo usmeriti pozornost in pri besedilu prej najdemo iskano. Npr.: avtorja, ime, letnico, kar nam velikokrat skrajša čas, ki ga ob knjigah preživimo v času študija.

Primer vaje: NOVO poigravanje z besedico LETO
Vaša naloga je, da poiščete KOLIKO besed vsebuje LETO?

Ne, to ni letonščina, to je le aktualni letopis. In jaz sem v vlogi letopisca. Če pogledam nazaj, v lanski zapis, vidim ta letopisno letorast, kakor leskova mladika nov letopisen zapis. Nanaša se namreč oz. nadaljuje letopisno izročilo. Hočem biti namreč letopisec svojega časa. Verjamem, da se bodo velike spremembe poznale v mojem življenju še letos. Nič letošnjega še ne morem evalvirati, ker je šele januar. In zato še ne vem, kaj mi bo prinesla letošnja pomlad, lahko pa si želim, predvidevam in se izzovem. Najbolje bi bilo, da se prelevim v letovalca in grem na letovanje. Dvotedensko, morda v gore. Zato se lotim organiziranja prenočevanja za letovanja.
(to be continued, … )

Poišči ime ROSI v besedah, kakor je označeno na prvih 3 primerih.               

IME ROSI v besedi ROSITI:

Rositi Orositi Prositi

Zarositi Narositi Izprositi Poprositi

Porositi Potrositi Preprositi Prositi

Raztrositi Sprositi Strositi Trositi Zaprositi

Zarositi Zatrositi