E knjiga: BesedoVanja

BesedoVanja              avtorica, Vanja Lebar, univ. dipl. pedagoginja

Za vsako e knjigo sem izbrala 9 poglavij. Vsako poglavje ima svojo abecedo izbranih besednih oblik. Besedne igre, ki so zbrane v tej knjigi so zapisane v 9 poglavjih na 9 izbranih tem: UČENJE, RAZISKOVANJA, TREND, KOMUNIKACIJA, UMETNOST in ZGODOVINA, GLASBA, ŠPORT, MODA in PREHRANA.

Vabim vas, da preberete mnenje o e knjigi, ki sta ga zapisali : mag.Jasna Vuradin Popović in Mag.Nastja Mulej dipl.ekon. dipl.soc.

MNENJE O E KNJIGI BesedoVanja

(mag.Jasna Vuradin Popović)

Od nekdaj sem občudovala ljudi, ki napišejo knjigo. Zakaj, knjiga zajema veliko informacij, izkušenj, usod, čustev, ki jih pisatelj tako vešče združi in pomiri v besedi. Tako je tudi Vanja sanjala, opazovala, vdihovala in končno ubesedila svet okrog sebe in v sebi. Opozorila je na praktičnost, lepoto, asertivnost in ljubezen.

Vanjina knjiga je zahtevna, ker izraža zapletene miselne procese, ustvarjalnost, abstrahiranje in nekonformizem. Vanjina knjiga je zahtevna, ker bralca spodbuja na raziskovanje. Vanjina knjiga mi je všeč!

 

MNENJE O E KNJIGI BesedoVanja

(Mag.Nastja Mulej dipl.ekon. dipl.soc.)

Nekateri menijo, da je kreativnost božja iskra in posledično ni njihova močna stran.  Drugi spet menijo, da je kreativnost nepotrebna, saj je na obstoječem vse čisto v redu.  Tretji pa menimo, da se je treba samo odločiti, usesti in začeti razmišljati, kajti vedno je lahko še bolje.

Kreativnost ni božja iskra, ampak je stvar truda, motivacije in discipline, ker je tudi kreativno razmišljanje samo veščina. Tako kot vožnja s kolesom ali igranje tenisa. Seveda bodo redki izbranci zmagali Wimbledon, vsi ostali pa bomo še vedno lahko spodobno odigrali tekmo ali dve, če le bomo vadili tenis dan za dnem, teden za tednom. Težko pa je verjeti, da boste dobri v tenisu, če boste znali na pamet imena vseh wimbledonskih zmagovalcev. Tako nekako si namreč v šoli predstavljajo poučevanje in predajanje znanja.

 To pa ne velja za vse univerzitetno diplomirane pedagoginje. Nekatere, Vanja Lebar na primer, se gredo vaje v slogu, igranje z besedami, nizanje možnosti, da bi tako prišle do nečesa novega, česar še ni bilo. In nečesa koristnega. Samo to dvoje skupaj: novo + koristno je formula za učinkovito kreativnost. In samo vaja v iskanju idej vas bo privedla do tega, da jih boste imeli vse več in več. Kajti razmišljanje je samo veščina.

 Ker običajno v svoji vsakdanji rutini nenehno utrjujemo samo kritično razmišljanje (in to ni samokritično razmišljanje!), analiziranje (»kaj se je zgodilo, da gre vse narobe«), kritiziranje (»kdo je za to kriv«) in argumentiranje (»jaz nisem kriv, jaz imam prav, vi imate narobe«) na podlagi lastnih zaznav, ki jih upoštevamo kot edina pravilna dejstva (»jaz že vem, kaj je res«), nam zmanjka časa za vaje kreativnega razmišljanja.

 Če pa prvega malce odložite (»vsak ima prav z svojega zornega kota«, »vseeno je, kdo je kriv, važna je rešitev« in »vsako slabo je za nekaj dobro«), potem vam bo ostalo neverjetno veliko časa za kreativno razmišljanje. Vadite ga. Vzemite v roke Vanjino knjigo. Malo kot navdih, malo kot učbenik. Ne bo vam žal.

 

Dodaj odgovor