Poglavje iz knjige

Iz E knjige BesedoVanja 3, Poglavje POSEBNE PRILOŽNOSTI

Avtorica, Vanja Lebar, univ.dipl.ped.

Afroditovanja

Posebna priložnost je, kadar se zaljubimo. To je eno izmed najlepših obdobij našega življenja. To so trenutki, ki povzročijo rdečico na licih. Zmedejo um in nas primorajo, da storimo kaj, česar drugače ne bi. A Afrodita le ni močnejša od našega Ganeša, ki je v Indiji bog uspeha.

bóžica 1 -e ž (ọ̑) star., v mnogoboštvu žensko božansko bitje; boginja: božica Afrodita; božica ljubezni; zdela se mu je kot mlada božica ♪

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

Bungalovanja

In v obeh primerih je prav, da ubogamo svoj glas, in če imamo to možnost kot priložnost, se odpravimo na dopust. In morda je lepše v bungalovu, kot je bilo leta nazaj med taborniki v šotoru. In potem se zjutraj srečujemo na verandi in se zvečer razhajamo na verandi. In morda nam veter prišepne na uho odgovor, ki nas vodi k našemu »uspehu«. To so lepe priložnosti za lepe spomine.

búngalov -a m (ȗ) nizka hiša v tropskih krajih, navadno z verando: … ; neskl. pril.: bungalov naselje ♪

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

Cirkusovanja

»V mesto je prišel znani cirkus!«

Posebna priložnost je, ko pride v vas ali mesto cirkus. Morda v bližino našega mesta. Morda v center mesta na zapuščeno parkirišče. Cirkus je namreč potujoče zabavišče z akrobati. V njem najdemo tudi šaljivce in v nekaterih še dresirane živali. A ko se začnemo pogovarjati o živalih, se beseda cirkus spremeni v zmedo. Ne zganjaj zdaj cirkusa!

Čustvovanja

Velik čustven izbruh doživimo ob ekstremnih situacijah. Stres je lahko tako pozitiven kot negativen. In vse posebne priložnosti od nas zahtevajo celega človeka. Zato berimo veliko gradiv na temo čustvene inteligence in ne pozabimo na njo. Biti čustveno inteligenten je ključ in zagotovilo osebnega uspeha. Otrok je žalosten, ker vidi, da so vsi okrog njega žalostni. Odrasel je žalosten, ker ne more pozabiti, da je razočaran nad svetom. In takrat se spomni, da mora začeti pri sebi.

Dopustovanja

Dolg vikend so kratke počitnice, je bil slogan reklame. In ker zaradi razmer toleranca dovoljuje dopust v dnevni sobi z lavorčkom in vodo v njem, si tega lahko privoščimo vsak vikend. A ob tem je prav, da sežemo po svoji beležki ciljev in se spomnimo, da želimo videti svet.

Estetikovanja

Vsaka posebna priložnost je priložnost za lepo. Za lepoto in priložnost za to, da izrazimo svoj občutek za lepo. In zato bodimo gostobesedni, pohvalimo vse, kar se nam zdi lepo. Mamino torbo, parfum in šminko. Očetovo srajco in zloščene čevlje. Zapestno uro in izbiro namiznega pribora. Prispevajmo rožo in vazo, morda kaj sladkega ali posebnega.

estétika -e ž (ẹ́) 1. filoz. filozofska disciplina, ki proučuje lepo in človekov odnos do lepega:

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

Francozovanja

Mislim, da je prav vsak, ki si je dobro prebral to knjigo, sposoben sestaviti in pripraviti dobro idejo za posebno priložnost. Npr.: da si za cilj postavimo potovanje, izberemo deželo, kjer govorijo francosko. Se naučimo osnov in še malce več francoskega jezika. Pripravimo se z igro vlog. In stopamo korake k uresničitvi svojega cilja. In ko odkljukamo zadnjo kljukico teh kratkoročnih ciljev, drobnih korakov, smo na Eifflovem stolpu in nekomu šepečemo v uho. Če pa nam Sleepless in Seattle ni bil všeč, pa si zastavimo cilje točno tako, kot bo nam všeč.

francozováti -újem nedov. (á ȗ) star. vpletati v svoj jezik besede ali značilnosti francoskega jezika: zelo rad je francozoval // govoriti francosko ♪

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

 

Gostovanja

Posebna priložnost je gostovanje v tujini na izmenjavi. Tam, kjer se prav fino počutimo in nam vsak trenutek prinaša nekaj novega. Strokovne ekskurzije in priložnosti ob obiskovanju prireditev. In potem si zaželimo, da bi lahko tudi sami koga gostili.

 

Hitevanja

Hitimo skozi življenje, accelerando, a standardi nas vedno prehitijo. Prijatelji odhitijo po svoje in nekatere smo res prehiteli, nekatere pozabili. Zanima me, kdaj bi se počutili rešene. Prehiteli smo v ključnem trenutku prijatelje in smo zdaj na novi preizkušnji. Hitimo naprej in počutimo se, kot da je to posebna priložnost prav za nas, a battuta.

 

Opomba avtorice: pojma accelerando in a battuta sem uporabila v prvi knjigi BesedoVanja, poglavje glasba. Pomenita pospešujoče in vrnitev v strogi tempo.

 

Izglasovanja

Prišli smo na tekmovanje in počakali na prireditev. Vsi smo se seznanili s kriteriji in nihče ni popustil niti za milimeter. Le tako smo lahko premagali neodločnost. Nismo si popestrili samo tega dneva, temveč je trajalo celo noč. Bili smo namreč izglasovani in želeli smo dokazati, da podpiramo dobra dela. Vse je bilo pravično.

Jelkovanja

Jelke in njihove iglice riše že otrok. Jelkovanja niso le v filmih in na TV-ju. Tudi pri nas doma, v kuhinji, v dnevni sobi. Takšno pravo družinsko jelkovanje, ob katerem se nasmejimo ali potočimo solzo ali dve. Ob katerem se ob odvijanju daril globoko zamislimo in pogledamo vase … Tudi v mestu je mnogo priložnosti za to, da postojimo ob jelkah. Zdaj so že v vseh nakupovalnih centrih in mestnih kafičih. Jelke, njihove iglice in njihov vonj me spominjajo na te posebne priložnosti.

Kurentovanja

Kurentovanje je slovenski ljudski običaj, ki se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Najbolj odmevno je na Ptuju. Značilen je plešoči pohod kurentov skozi vas v prav tako značilni opravi in glasnim zvonjenjem. Kurentovanje ima princa karnevala, tega je na začetku imenoval direktor in organizacijski odbor Kurentovanja, od ustanovitve Sveta princev karnevala, leta 2008, pa ga na podlagi javnega poziva imenuje svet v soglasju z županom in vodjo Kurentovanja. Zanimivo je, da je umestitev na martinovo, 11. nov. ob 11. uri in 11. min.

Ločevanja

Vsako obdobje prinaša nova prijateljstva in novo ločevanje od starega. In včasih se te ločitve veselimo, ker hrepenimo za novim. A kadar so ločitve težke, si pripravimo mapo lepih spominov. Zaupamo si nekaj večnih skrivnosti in si izmenjamo talisman. In vsak konec pomeni nov začetek. Korak naprej v starostnem obdobju po uspešno opravljenih zrelostnih izpitih nam daje priložnosti, da odraščamo. Šolske obletnice imajo zato poseben čar.

Maščevanja

Že od nekdaj imam strah pred to besedo in pred dejanji prepira in zla. Ne verjamem v sladka maščevanja. Trese me že ob sami besedi krvno maščevanje. In zato sem pozitivna. In motivirana, da podrobneje preberem kaj o teh zgodovinskih dejstvih. Glasno bom kričala o krivicah in nepravilnostih. O žalosti in trpljenju, ki vladata v svetu.

 

Nedelčkovanja

Vsako nedeljo znova in znova čakam, da začutim veselje, da je nedelja. To je pač poseben dan. Pomembno je, da začutim, kaj potrebujem. Povabilo na kosilo in obisk pri starših. Sprehod v neskončnost in beg za soncem. Pospravljanje polic, predalčkov in posušenega perila. Obisk bližnjih in sedenje pred TV-jem. Nedelčkovanje je primerno prav za vso družino.

Opazovanja

Z gledanjem zaznavam in obstala sem pred izložbenim oknom knjigarne. Zrem v globus in v knjige o nebu. Ravno sem na poti na opazovanje. Strmim v to lično opremljeno izložbeno okno in vidim, da imajo tudi teleskop. Polna novih planov in skritih želja odidem opazovat zvezde na vrh stavbe, kjer me že čakajo. Prespali bomo na jasi, zato se spustimo iz stavbe in v krogu počakamo, da nas prebudijo ptice. Opazovali jih bomo.

Pustovanja

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro. V nedeljo, v liturgiji quinquagesima ali na pustni torek. Ni potrebno, da se oblečemo v Rimljane samo zato, ker so praznovanje pusta z izročilom, ki sega v predkrščansko dobo, prevzeli Rimljani. Rimljani so imeli več praznikov, ob katerih so se tudi šemili.

Razodevanja

Apokalipsa. Odstiranje, razkrivanje nečesa skrivnega. Zvečer so se dobili mladi iz sosednjega bloka. že dopoldan so se dogovorili, da bodo šli na stari grad. Ko so priplezali na hrib, je najstarejši odprl stara škripajoča lesena vrata. Težka in debela so bila. Dvignila sem roke in si pokrila ušesa. Po tiho sem zaškripala z zobmi in se obrnila. Še preden je iz skritega kota za vrati priletel netopir in se zaletel v mojo nogo. Tega ne morem pozabiti.

 

Silvestrovanja

Silvestrujemo lahko na kraju, ki ga sploh ne poznamo. Morda bi bilo prav to zanimivo. Silvestrovanja na prostem so bila v zadnjem času priljubljena. A brez tople dnevne sobe in TV-ja pravzaprav ne bi šlo. Morda niti ne brez dobre hrane in obilja. Raznih slaščic in morda sladkega vina. Zamislite si svoje popolno silvestrovanje in se vam bo enkrat uresničilo.

Do takrat pa velja, da smo v dobri družbi. Si naredimo prijetno vzdušje in se obdamo s tistim, kar nam je lepo.

Škofovanja

Škofovanje je enkratna in posebna priložnost za posebne izbrance. Morda so imeli vpliv na vas, niso vaši vzorniki. A so vas nekaj naučili. Npr.: škof je predstojnik škofije. Škof je tisti, ki posvečuje duhovnike. Škof je tisti, ki vse skupaj povabi k birmi. Škof je tisti, ki ima pomožnega škofa. Ta mu pomaga pri upravljanju škofije, nima pa nasledstvene pravice. V eni škofiji je več cerkev.

škofovánje -a s (ȃ) opravljanje škofovske službe: škof se je zaradi starosti odpovedal škofovanju ♪

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

Teatrovanja

Načrtujemo in organiziramo prireditve. Morda nismo ravno teater, a od našega performansa v življenju je odvisno naše življenje. Zjutraj se nasmejimo sami sebi, potem stečemo v nov dan veseli. Zaželimo si, da bi bilo vse tako popolno. In podarjamo nasmeh.

Upokojevanja

Življenjska obdobja so po definiciji štiri. In v četrti se upokojimo. Starostno ali nekateri morda predčasno. Če smo o tem sanjali, nas čaka verjetno kup stvari, ki bi jih radi počeli. In hobiji, za katere nismo imeli časa. Krasna izpolnitev zrelega, modrega, najmodrejšega življenjskega obdobja.

pôkoj in pokòj -ója tudi -ôja m, prvi pomen mest. ed. pokóju (ó ọ́, ó; ȍ ọ́, ó) 1. stanje človeka, ki po končani zahtevani delovni dobi ni več zaposlen: pet let ji manjka do pokoja; učiteljica v pokoju / iti v pokoj upokojiti se;

Vir: Slovar slovenskega knjižnega jezika (http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html)

 

Valentinovanja

»Fant je stegnil jezik, njegova želja se je odslikavala na sliki, ki mi jo je narisal. Ljubkovanja, preprosta čustvovanja. Barvanja mojih ličk, obdarovanja. Dekle, sem pomislila, ta me obožuje. Ta dan je poln obsipavanja in predvsem olepšavanja. A med prerivanjem me je otipal. Pričakovala sem, da se bo prilizoval. Razgledala sem se naokrog. A čeprav ni bilo nikogar, se mu nisem razkazovala. Uživala sem trenutek, in vzvalovala so v meni zabavna, zbližujoča čustva. Spogledovala sva se. In še se srečujeva in si še zmeraj tako lepo šepetava. Če se bova tako zvesto zasledovala, se bova poročila.«

My Love Story

 

Zborovanja

V določeni ustanovi, instituciji, v veliki dvorani se je zbral zbor. Dobro, da se ni na cesti, ulici, pod svetilko ali kar v mestu, pred spomenikom. Zborovanja so lahko strankarska, govorniška, taborniška. Lahko se zberejo delavci, meščani, vaščani ali je zbor učenjakov. A nas se najbolj dotika konferenca prof., učiteljskega zbora. A stavim, da je prav veliko bralcev najprej pomislilo na pevski zbor in nastopanje s pevskim zborom. Morda le tisti, ki sami pojete v zboru. A zbor je tudi vsaka skupina istovrstnih ustvarjalcev, ki nastopa skupaj.

 

Ženitovanja

Ko oba izbranca privolita v poroko, se le-ta načrtuje. In se oženita. Poroka je posebna slovesna priložnost. Lahko je civilna ali cerkvena. To je praznovanje, proslavljanje. Dolgo pripravljan, morda celo odlašan, tradicionalen obred, s katerim moški in ženska postaneta pred vsemi javno priznana kot mož in žena. Če ostaneta poročena 25 let, praznujeta srebrno, če 50 let zlato, če 60 pa biserno poroko.

 

Dodaj odgovor