až4000 Literarna opisovanja besed

Beseda avtorice o literarnih zapisih od A do Ž:

A BesedoVanja

je pesem, v kateri sem uporabila 23 besednih oblik. Opisuje red, ki ga pri sebi naredimo, ko uredimo stike. Razmišljamo o svojih prijateljih. V množici sodobnih medijev. Kdo so naši prijatelji, znanci in kako vzdržujemo svoj socialni kapital?

Interaktivna omrežja nam ponujajo neskončne možnosti za iskanje prijateljstva in prave ljubezni. A si to tako težko priznamo, to ljubezen. Kakor da raje živimo v virtualnem svetu. Se morda slepimo z urejenim adresarjem.

B BesedoVanja

Absurd življenja od babic in pravljic, pa vse do bedenja in štetja ovčic. Nora pesem je pravzaprav pesem o večnem iskanju.

C BesedoVanja

Sestavljajo kratki sestavek: Cvetovi pomladi se počasi odpirajo in kratka zgodba o CAMAR-ju.

  • Cvetovi pomladi se počasi odpirajo je kratek sestavek o ljudeh, o kulturi, običajih in navadah in o naravi.
  • Kratka zgodba CAMAR, pa je, kakor sam naslov pove, zgodba o dekletu, ki prosi svojega strica, če ji bo CAMAR na poroki. Odkriva njegov značaj in skrivnostno zavije njegov odgovor v tančico negotovosti.

Č BesedoVanja

sestavljajo naslednji zapisi: Brezčasno čaranje, Ples: Čarobni ples, Čarobni ples s kučmo na glavi, Čar plesa, Obvestilo o plesni predstavi, Četvorka, Plesne linije plesalca, Prvi ogled plesne predstave.

  1. Brezčasno čaranje je zapis o čenčah v časopisu. Nedolžne čenče, ki bolijo. Ki nas v življenju delajo sladko kičaste. Ki za večno rušijo stari red tradicije in nas preplavijo z občutki.
  2. Ples

Čar plesa: Skozi čarobni ples izpleše plesalec plesalko do norosti. Ta se potem skrije pod kučmo in pod podobo rastline. Poistoveti se s podobo plesalke in si zamišlja njen nasmeh. Lepoto.

Obvestilo o plesni predstavi: In zato si želi videti plesalko, v živo. In se poteguje za krivico, ki ji jo je storil novinar. Zahteva, da jo popravi.

Četvorka: je kratki zapis, v katerem opisujem veličino četvorke in majhnost plesalke, ki je kakor otrok polna svojih problemov. Živi s prepričanji, ki jih z nikomer ne deli in igra Jamesa Deana sodobnega časa. Inspiracija mi je problematika odraščanja, mešanja kultur v sodobni družbi.

Plesne linije plesalca: Plesalec je zmeraj predstavljal poželenje v gledalcih. In da ne ostane pri tem, mora izpovedati svojo zgodbo skozi ples, s svojim telesom.

Prvi ogled plesne predstave: Zapis je ujet dvom dveh gledalcev, ki še nista prepričana, ali jima je nastop všeč. In iščeta potrditev za to, drug pri drugem.

D BesedoVanja

Tradicija na koruzi je kratka pripovedka. Zajema družinsko zgodbo uspeha. Po poroki se z nevesto na čelu borijo za varnost in preskrbljenost vseh. Nevesta želi napredovati, priskrbeti nove stroje, dovolj dobrega gnoja, denarja in pridelati dobiček. Morda je to kratka zgodba, a zaradi dolgostasih deklet sem se odločila, da jo poimenujem pripovedka. Morda tudi za to, ker ona dahne svoj DA.

E BesedoVanja

Kratki kreativni zapis nosi naslov: Narava in degustacija. Z ebulioskopom določamo stopnjo alkohola v vinu. Gre za prekrokane noči. Za trgatve in praznovanja. S kratkim zapisom želim poudariti, da bi si vsi morali privoščiti življenje. Primerjam uživaške hedoniste, nas ljudi, ki imamo svoje priljubljene navade.

F – BesedoVanja  

je izmišljena zgodba o fonemih. Glasovi pomenskega razlikovanja, podob, prividov in literarne fantazme. Gre za zgodbo, v kateri razrešim te skrivnosti iz otroštva v film.

G – BesedoVanja

Hiša na gričku je kratka zgodba o stari ženski s hišo na gričku in s svojo kravo. Nekega dne se je skobacala med golimi drevesi. Kriv je bil vihar. Nikoli več je niso našli. Hišo na griču sta zato dobila Berta in gospod.

H – BesedoVanja

je kratka zgodba/pripovedka Vodja HULIGANI. Pripoveduje o Huliganih, ki hajdučijo. Borijo se za svoja prepričanja in za njih so pripravljeni umreti, oditi na odprto morje in množice hipnotizirati z govorom. Saj si vsi prizadevajo za SVOBODO.

I – BesedoVanja

je domišljijska zgodba/pripovedka o življenju nekega para. Ta se s svojo idejo bori za preživetje. V družbenem okolju podpira kulturno pestrost in sprejema drugačnost. Zato skozi umetnost ponudi možnosti za druženje, delovanje in izražanje samega sebe, ne le sebi, temveč mnogim popotnikom.

J – BesedoVanja

je vabilo za praznike, ki sem ga naslovila NOVO JUTRO. Odpira srce in kliče po ljubezni. Ona upa, da sta si še zmeraj podobna v načinu razumevanja življenja. In zato si želi, da bi bil ob njej.

K – BesedoVanja

je zgodba z naslovom: Videospot v kapelici. Za snemanje mora dati zeleno luč kanonik. Ta pa ob vseh rekvizitih pri snemanju videospota onemi. Odkimava, ker hoče literate in umetnike, in hkrati prikimava, ker je izbor že narejen. In se tega dobro zaveda. Zaradi njega je bil kljub vsemu scenarij porušen in se je snemanje pričelo dan pozneje. A krmar snemanja, je bila režiserka. In zato je video izpadel čisto kul.

L – BesedoVanja

so kratka zgodba z naslovom Lihoprsti režiser. Naslov razkrije poanto zgodbe. Režiser, snemalci, pomočniki snemalca snemajo. Kader se začne zmeraj, ko režiser lihoprsto odšteje svoje prste. Sami presodite, ali so bili dobra ekipa.

M – BesedoVanja

sestavljajo kreativno zapisane zgodbe o Maharani in Maharadži: Maharadža, Pobič novi vratar in Maharadževa hči. Zgodba se dogaja v Indiji. Maharadža in Maharani imata rada nakit, svojega vratarja in ne marata laži, niti ne pretiranega proslavljanja vinskega pridelka. Saj je vinska industrija v povojih. Pobič/Fantič, ki pride v palačo prosit za službo postane Maharadži všeč. Ponudijo mu dostojno meščansko življenje. Postane pobič palače. In s svojim sokolom zapelje Maharadževo hčer.

N – BesedoVanja

sestavljajo sklopi zapisov zbrani pod poglavjem od DECEMBRA do APRILA. Naslovila sem jih takole: December, Družinski december, Še prijatelji, Januar, Planiranje v službi, Službeni februar, Službeni marec, Službeni april in končno k družini.

Zapisi govorijo o pridnem podjetniku in njegovi delovni ekipi. Urejanje map, humanost in donacije. Plani, želje in cilji. December pa je tudi zabava in dobra hrana. Nakupovanje, pisanje čestitk in potem obdarovanje. Družina, srčnost in najtankočutnost. V zapisu odkrivamo, kaj vse v tem času pripravijo prijatelji in kaj otroci? In kako le-ti preživijo dan v mestu s 3 avtomobili. … In zatem, v novem letu poslovno naprej. Z dobrim planiranjem v službi. Če je seveda zanj kaj odziva. In tako potem vse do aprila.

O – BesedoVanja

so zbrane Simbolične misli življenja, pesmi, kratke zgodbe. Lotim se tematike narave, dela, dolžnosti, razmišljanja in naših ciljev. Potem preskočim na čute in sladkosnedo čokoladno ekstazo za ravnovesje. Tematike se prepletajo in vsebujejo dobronamerna dejstva. Zajete so v simboličnih mislih in v pesmih.

Sledi kratka zgodba o ženski. V njej sem sprostila svojo domišljijo in ženski lik predstavila v podobi, kakršno so mi narekovale zbrane besede. Zgodbo popestrijo njeni podnajemniki, umetnik, mladi plesalec – starec in starka, podjetnica, uradnik in živali, konj. Vsak piše v zgodbi svojo zgodbo. Podnajemniki so pravzaprav tisti, ki so njena sreča.

P – BesedoVanja

je daljša zgodba. Inspiracija je bila moja personalna izkušnja, ko sem odšla v tujino na sezonsko delo. Zgodbo so narekovale besede in je v glavnem izmišljena. Slog pisanja je pogojen z umetnostjo opisovanja besed. Prepletanje resnice, laži, želja in poti do cilja. Pravzaprav je to zgodba dekleta, o pobegu od sebe, k sebi. O življenju v odmaknjeni vasici in hrepenenju po mestu. Zato pomeni pravo odrešitev zanjo, ko odide v mesto, med nov krog ljudi. Dekle se v mestu poišče, se zaposli in posvoji sina. In zaživi svoje življenje v mestu. Skozi zgodbo opisuje svojo pot, ki vodi k samouresničenju svojih vizij POP art-a. In kako je našla človeka, s katerim bo vse to lahko uresničila. Zgodba daje na znanje, kako veliko dela, ljubezni, preizkušenj in popotovanj, je treba v življenju opraviti. In kako pomembne so vizije in iskanja poti, za uresničitev le-teh.

R – BesedoVanja

so zapisane kratke zgodbice. Vsaka je dobila svoj naslov: Kako je ravnatelj rešil šolo?; Pogled v nebo; Frizura; Odmotavanja; Moda in Stari gospod – organizator.

Kako je ravnatelj rešil šolo?

Šolo napadejo živali in ravnatelj podpiše dovolilnico za preganjanje živali. Novica se razširi, bolezen tudi. Prične nagajati še voda. In ravnatelj se ne počuti več dobro v svojem plašču. Potrebno je izdelati plan in znova privabiti skupnost v prostore šole.

Pogled v nebo

V tem zapisu se sprašujem, kako naj razjasnim razjezeno razdraženo glavo? Ali mi bo nebo povedalo odgovore.

Frizura

V zapisu gre za »prikrito« ljubezen med frizerjem in njegovo stranko. Brez skrivnosti, tako kot je. Brez ovinkov, kar naravnost, tako kot je.

Odmotavanja

Zgodba govori o viseči mreži. Vrv je bila na več mestih razcefrana. Ona prosi njega, naj jo odmota. Ker ni videl več rešitve, je vzel škarje in razrezal vozel. Ni raziskovala, niti se ne poglabljala v rešitev pletene viseče mreže. Zdaj VE le to, da je zdaj VRV. In pogovorila se bova, ali se iz te vrvi da naplesti pleteno visečo mrežo.

Moda

Ne vem, zakaj mi je nerodno pisati o modnem svetu. Morda zato, ker nisem bila dosti zraven. A privlačna tema me vabi k ogledom oddaj, branju prispevkov in konec koncev se najde kaj o modi tudi v mojih literarnih delih. Kratek zapis opisuje modni dogodek. In naveže na starega gospoda, kar pa je že druga zgodba.

Stari gospod – organizator

Stari gospod, ki je bil kulturni organizator, je imel svojega zvestega sodelavca iz tujine. A z leti je glas le razplamtel in vsi so čakali, da se tim zamenja. A nihče ni vedel povedati, ali bo NOVI tim boljši. Stari gospod je na vse kriplje želel rešiti klet in podstrešje stavbe. In zahteval je NOV seznam ljudi. Samo tistih, ki se ukvarjajo z modo. V zgodbi poudarim predvsem razčiščevanje sodelavca, s svojimi občutki.

S – BesedoVanja

je daljši literarni zapis, prepleten v zgodbo z naslovom: Siloš, mesto, saksofon. Govori o družini, ki se preživlja s Silošem. Oče, je zavezan kmet in preprost človek. Otroci, predvsem najstarejša hči, pa si želi v mesto. Končno ji to uspe in zaživi svoje prve samostojne izkušnje. Med njimi tudi samovžig svoje v podnajemni stavbi stanujoče sosede. Življenja mlade sosede sobarice, ki je vsako jutro ob 5. uri hodila v službo. Družina šteje še sina in najmlajšo hčer. A nič ni moglo skrčiti velike ljubezni in hrepenenja. Potrebe po medsebojni bližini dragih in ljubljenih.

Š – BesedoVanja

zapis sem poimenovala: Šaloigra. Vsebina se nanaša na gledališče in na umetnike. Niha med občudovanjem in zaničevanjem tega sveta šal. Ker igra je le igra. Kljub škiljenju, šklebetanju in šklopotavanju zmaga širokohlačnik in šaloigra uspe.

T – BesedoVanja

zapise v zgodbi, ki so nastali, sem naslovila takole: MI SKUPAJ, ENI SKUPAJ, JAZ, ONI, ENI in EN. Zgodba je o poletnem taboru, kjer se vodja drži svojih načel za razvijanje dobrih lastnosti. Za ustvarjanje izdelkov. Za pestrost in kreativnost.

Zgodba se z malo domišljije prevesi na drugo stran, z likom triprstega fanta in z turboagregatno turbino.

U – BesedoVanja

sestavljajo zapisi/kratke zgodbe: Psica in otrok, Rak in možakar, Lisica in volk in Domača veselica (dom, hiša, prebivališče). Uvodoma v zapise U BesedoVanja poudarim sodobnost in modernost. Ustvarjalnost in vztrajnost na konkurenčnem odru.

Psica in otrok: je ubesedena prispodoba, ki nakazuje, kako hitro lahko otrok ukroti psico.

Rak in možakar: je prikaz nadmoči in izraženega zadovoljstva ob tem zavedanju in izrabi le-te.

Lisica in volk: je zapis, ki potrjuje, da enaki ostajajo skupaj. In da je bolje biti v paru s sebi enakim, kot se boriti z močnejšim nad sabo za sebe.

Domača veselica (dom, hiša, prebivališče): Dom smo MI. In tudi, če stvari omagajo, jim naproti prihiti čas. S strahovi pa moramo razčistiti kar sami. In polno zaživeti.

V – BesedoVanja

sestavljajo kratke zgodbe in misli: Modrosti, Zadnje valentinovo, Modrost na valentinovo, Ona – vamp ženska, On – varalica, ONA – vamp ženska se preobrazi, ON – vojak osvoji drugo žensko, ONA – kljub preobrazbi vdova, ON – STOP vedeževanju, ONA – ženska vrvohodka.

Modrosti in pridih Valentinčka so namenjene pomislekom in individualnemu razmišljanju.

ONA je tipična ženska s pobožnimi željami. Z malo domišljije so jo besede opisale v pesmi in naredile njeno zgodbo zanimivo. Vključno s pohištvom in kavčem, na katerem na koncu pristane.

ONA Vrvohodka je namenjena posebni ženski in sanjam številnih majhnih deklic. Zgodbica je o njej in njenem psu, ki jo pripelje do mladeniča.

ON varčna varalica, se želi v drugo poročiti. S tem namenom je osvojil eno tako žensko z znanjem več narodnih plesov. Čisto jo je omrežil v svoj jarem. Sama zase imata svoj PARADISE.

Z – BesedoVanja

Sklop Z zapisov nosi naslove: Literarno srečanje, Jadranje, Planinsko jezero, Na igrišču in V hotelu.

Literarno srečanje: Žalostno dekle, ki jo fant zapušča, zablesti na literarnem večeru in ON ostane z njo. Bila sta zadolžena in imela kup problemov. Na koncu ga prosi, naj jo zapusti in jo res.

Jadranje: ONA se s prijatelji odpravi na jadranje. Na palubi preživljajo večer, poln dogodivščin. Doživi uvid in popolnoma uvidi, kako zelo se je spremenila.

Planinsko jezero: Skupina planincev, ki se borijo za dobre planinske poti, se odpravi na Planinsko jezero. Na planini so mukale krave, a zapeljevali so se mladi med sabo in to s pripovedovanjem. In mladi fant ni vedel, ali se bo zaposlil v planinski koči. Ona se je usedla na mokro gobo in mlad par je nekaj doživel.

Na igrišču: Tam na igrišču, kjer so se v daljavi videle zasteklene tople grede, so se brezskrbno igrali otroci. Ona jih je pazila in ko so se vračali, je le izvedela, kaj se je zgodilo na igrišču.

V hotelu: ONA zapusti dom in odide v hotel. Tam se nastani za fino bivanje. Mladi mož jo povabi na sprehod. In sprejme vabilo, a dejstvo je, da hoče biti sama.

Ž – BesedoVanja

V Ž zapisu Vas izzivam, da mi napišete svoj VTIS, impression. Zame je to pomembno, prav tako kakor za bralce. Izzivam vas, da zberete misli in si ustvarite mnenje o delu, ki ste ga prebrali. Seveda si srčno želim, da ste ga prebrali z zanimanjem, od A do Ž.